Bulgarian (BG)English (UK)

Вино и гурме на автентична римска улица на Августиада в Стара Загора

new logo avg for cci 2018 v12Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2018 ще предложи на старозагорци богата селекция от най-добрите български вина и най-вкусните кулинарни специалитети от Балканите. Събитието ще се състои от 12 до 14 октомври в града на липите. Какъв ще бъде акцентът на фестивала? Какво послание носи конкурса Царица на Августиада? Какво ще видят посетителите в рамките на тези три дни? Къде се намираме в Европа/света по качество, употреба и производство на вино? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Олег Стоилов - председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

- Г-н Стоилов, с какво Августиада изпъква над останалите фестивали?

- Фестивалът на виното и културното наследство Августиада има уникална формула, която е частично заложена в самото му име. В основната на събитието сме заложили културното наследство. Чрез него популяризираме уникалното 8000-годишно културно наследство на Стара Загора. Няма друго събитие, фестивал, което да се провежда на такова място - а именно Регионалният исторически музей, в който се намира изложението на автентична римска улица. На това уникално място посетителите на фестивала имат удоволствието да дегустират най-добрите вина в България. Но вино без гурме, без кулинарен елемент е невъзможно. Затова показваме на всички гости върхови постижения в кулинарното изкуство. Във фестивала интегрираме голяма част от културните институции в Стара Загора. Освен РИМ, Държавна Опера Стара Загора също е важен елемент и партньор всяка година - там се провежда гала вечеря, с грандиозен концерт на операта.

- Колко кандидатки се борят за приза Царица на Августиада 2018 и какво послание носи конкурсът?

- За трета поредна година провеждаме избор на Царица на Августиада. Тази година претендентките за короната са 20 девойки. Конкурсът обаче няма нищо общо с тези за красота "Мис...". Момичето, което получи приза, ще бъде посланик на фестивала. Кандидатките се запознават с културно-историческото наследство на Стара Загора, туристическата атракции на града, срещат се с "Бага-Тур" (школа по военни изкуство), запознат се и с технологиите за производство на виното. Освен с официални и спортни облекла участничките дефилират и с древноримски одежди - без никаква пошлост и разголеност. Държим в конкурса да въведем стил, което също е уникално за избор на този тип "царица". Искаме да вдигаме нивото и качеството на събитието.

Всяка година има някакви новости.Те са свързани с елементите на фестивала. Освен, че популяризираме общо културно-историческото наследство, имаме акцент. Тази година той е Римската вила край местността Чаталка. По време на конференцията ще бъдат представени многожество нови и любопитни неща за нея. Искаме да я популяризираме и да развием нейната социализация.

Освен културно-исторически акцент имаме и международен акцент. Тази година това е Швейцария. Първата асоциация със страната е шоколадът. Единият майсторски клас ще бъде в сектор кулнария и ще бъде свързан с различните видове и сортове маслини и начинът им на консумация. Специално за събитието тук ще дойдат испанци, които ще покажат нови и непознати неща за зехтина. Ще има и професионална дегустация на испански биозехтин. Другият майсторски клас ще е насочен към шоколада и виното. Хората ще имат възможност да повишат своята кулинарна и винена култура.

- Колко посетители очаквате? Ще има ли гости от чужбина?

- Фестивалът не представлява мащабно събитие. Искаме да го съхраним като нещо бутиково, не толкова масово. По време на откриването и първия ден ще има много фолклорни изпъления, танци и песни от ротарианци от цялата страна. По този начин искаме да внесем колорит и свежест на събитието. Тук ще пристигне и скандинавски хор от 40 човека, както и участници от Сърбия и Турция.

- Къде се намираме в Европа/света по качество, употреба и производство на вино?

- България е богата на много винарни. Хубавото е, че използваме естествените ни дадености като плодороната земя и слънцето. Всяка година броят на винарните с професионални, съвременни технологии, които използват предимствата на страната ни като едно от най-добрите в света места за развитието на лозарството и винарството се увеличава. Проблемът е, че няма добра и силна промоция на България. Това не ни дава възможност по подходящ начин да представим пред света качеството на родните вина. Точно затова, в програмата на Августиада 2018 министерството на земеделието и министерството туризма ще представят проекта за 12-те винено-кулинарни дестинации, които са един от инструментите за промоция на страната ни чрез кулинарно-винената ни култура.

Източник кмета.бг

http://www.kmeta.bg/vino-i-gurme-na-avtentichna-rimska-ulica-na-avgustiada-v-stara-zagora

ORGANAZERS

карта

Partners and sponsors

карта