Bulgarian (BG)English (UK)

1августиада победители 1Виното „Сейнт Розе” на „Александра естейт” спечели първата награда - Златна Августиада на петия Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“, който се проведе в Стара Загора през уикенда. Най-добрите вина бяха определени след гласуване от посетителите на изложението.

Наградата бе връчена от първата „Царица на Августиада 2016” Антония Дойчева.

Сребърното отличие заслужи „Стелиън класик” на винарско имение „Ейнджълс естейт”, а бронзовото бе присъдено на виното „Соли инвикто” на Едоардо Миролио.

„Августиада 2016” събра ценители, производители на вино и кулинари от цялата страна. Международен акцент на Фестивала тази година бе Македония, а традиционно в Стара Загора гостува и винарска изба „Чамлъджа” от Турция.

Общо 37 винопроизводители и кулинарни фирми оформиха свои щандове на античната улица в Регионалния исторически музей и лапидариума.

Фестивалът бе официално открит в събота на сцената на Античния форум в присъствието на новата „Царица на Августиада 2016”  18-годишната абитуриентка Антония Дойчева. Тя бе избрана в петък на бляскав спектакъл в залата на Държавна опера Стара Загора.  За първа подгласничка журито определи  19-годишната Антоанета Танева, плувкиня и танцьорка, участник в телевизионното шоу „Денсинг старс“ на Виетнам, а втора подгласничка остана 23-годишната Радка Антонова, специалист по културен туризъм.

„ Аз произхождам от винарски край и познавам технологията за производство на вино. Горда съм, че Стара Загора е домакин на такъв фестивал, който съчетава история и култура. Ше имаме възможност да дегустираме уникални вина и деликатни изкушения”, каза в приветствието си Красимира Чахова, зам.-кмет на община Стара Загора.  

„Всяка година се стараем да надграждаме и да обогатяваме Фестивала. Новото тази година е избор на Царица на Августиада 2016. Тя е тук и аз съм сигурна, че конкурсът ще се превърне в запазената марка на Стара Загора”, заяви Галина Нифору,  от „Ойнорама” председател на Българската асоциация на износителите на вино, един от организаторите на фестивала, заедно с Община Стара Загора и Търговско-промишлената палата.

„Благодарим на всички партньори, без които не бихме могли да направим Фестивала толкова интересен и запомнящ се”, каза и Олег Стоилов, председател на ТПП и създател на „Августиада”.

Любителите на виното опитаха различни вина -  бяло, червено или розе, както и редица кулинарни изкушения, приготвени от гостуващите шеф-готвачи. Със своя продукция се представиха производители на сирена, колбаси, хляб и хлебни изделия, зехтин,  подправки и др. Тук имаше и щанд за прочутото кафе „Дъбов”.

В рамките на Фестивала се проведоха: майсторски клас „Непазнатите винени съкровища на Македония” с водеш Ивана Смяновска, автор на Македонския винен гид и  майсторски клас” Румъния – винен чар и елегантност на север от България”, с водещ журналистът Хория Хоснаш.

Гала вечер на „Августиада” събра ценители с избрани вина участващи във Фестивала и специален концерт на Старозагорската опера .

Всяка година акцент на Фестивала е културната история на Стара Загора. Бе проведена научна конференция, посветена на Средновековното културно наследство на Стара Загора, чийто специален гост  бе посланикът на Македония у нас Мариан Гьорчев.

Organizers

карта